Nikon Imaging | Sverige | Europa

Alexandrov Klum är Nikons nya ambassadörer


Under Fotomässan 2018 presenteras för första gången Iris och Mattias Alexandrov Klum som Nikons ambassadörsduo. Förra året firade Mattias Klum 30 år som fotograf, filmare, föreläsare och regissör. Idag jobbar han med sin fru, den konceptuella artisten Iris Alexandrov Klum och fokuserar på konstprojekt kopplade till miljöfrågor. Här berättar de mer om sitt nya kreativa partnerskap. Följ även med oss till Fotomässan för att höra mer av Alexandrov Klum!Vad fick er att slå ihop era talanger och forma en duo?

Först av allt kom kärleken, sedan samarbetet. Vi arbetade redan båda två med fotografi och film, så steget till att göra det tillsammans blev inte så långt. Vi bestämde oss tidigt för att göra alla projekt gemensamt. Hur separerar man två visioner som blir en? Vi levde redan i våra konstnärskap i såväl vardag som fest. Att arbeta blev ett naturligt sätt att se var vår gemenskap kunde leda oss. Som det berömda uttrycket lyder 'lika barn leka bäst'. Vi är både lika och olika! Vi har expertis inom både samma område men också olika områden, något som ger kraft till vår gemenskap.


Vad är ert nya fokus när ni skapar?

Vi startade konstnärsduon Alexandrov Klum 2016. Vi ville fortsätta skapa projekt för att beröra, inspirera och förändra. Det nya var att vi beslutade att vi vill vara än mer flerdimensionella i våra berättelser. Vår nya resa är alltmer platsspecifik, där vi utgår ifrån de verktyg som bäst visar vår berättelse. Det spelar ingen roll för oss om vi använder fotografi och film, installationer eller performanceföreställningar. Vi hoppas på att få vara mer gränsöverskridande när det kommer till vilken konstform vi använder i vårt arbete. Fokus och grundintentionen är att skapa förståelse och medvetenhet kring vår värld.


Vad kan vi förvänta oss från er presentation under Fotomässan 2018?

Vi kommer berätta lite mer om våra olika sätt att se på världen utifrån några projekt vi arbetar med just nu. Vi hoppas på att det vi gör inte bara ger färdiga svar utan också lämnar en med en vilja att veta mer.


Vill ni berätta om era pågående och/eller framtida projekt?

Vi har sedan 2018 inlett ett samarbete med Konserthuset Stockholm, där vi i år visade vår multiperformanceföreställning 'Sagor från Verkligheten'. Vi kommer fortsätta visa föreställningar på Konserthuset årligen, med nya teman. Vi har även en inplanerad upplevelseutställning på Clarion Arlanda nu i vår, samt en större utställning i Harare i Zimbabwe. Samtidigt har vi precis också blivit klara med en film om Östersjön, Havets Öga. Våra projekt kommer i år bland annat ta oss från Nordnorge till Mocambique, från Spanien och Island till karga rauklandskap på Gotland.


Vad har ni lärt er från varann nu när ni skapar ihop som duo? Vilka erfarenheter har ni kunnat dela med er av från varann?

Det är väldigt tillfredställande att kunna lämna över arbetet till varandra på ett sammanflätat sätt. Vi har lärt oss att ta vara på varandras erfarenheter och intuition. När vi vågar släppa taget om föreställningar om vem är eller man är borde vara, så kan flera kreativa lager frigöras. Det är fantastiskt att få se världen genom dubbla perspektiv.