Nikon Imaging | Sverige | Europa


Vinnarintervju Fotosidan Masters 2020


Fotosidan anordnar varje år tävlingen Fotosidan Masters där deltagare kan tävla i tre olika klasser; natur, porträtt och ögonblick. Efter fyra omgångar koras totalvinnarna i respektive klass och till sist koras även Fotosidans Mästarbild 2020. I år gick vinsten till Eva Centergren från Stockholm som vann en Nikon Z 6 + 24-70 kit (värde 27 390kr).


Vi tog några minuter med Eva för att höra mer om hur det gick till när hon tog vinnarbilden och hennes erfarenheter inom fotografi.


Vad heter du och var kommer du ifrån?

Jag heter Eva Centergren och bor i Vendelsö, söder om Stockholm.

Hur kändes det att vinna Fotosidan Masters?

Jag blev jätteglad! Det är oerhört roligt och hedrande att min bild blev utvald till årets Mästarbild 2020.

Vad tror du gjorde att du stod ut bland konkurrenterna?

Det är svårt att säga. Det fanns så många fina bilder med i tävlingen i år.

När och var är bilden tagen?

Bilden är tagen från Stockholms stadshus en förmiddag i november 2018.

Vad är historien bakom bilden?

Under 2018 hade jag ett fotoprojekt som gick ut på att fotografera en bild om dagen, som jag sedan lade upp på min blogg på fotosidan.se. Jag var på väg ut och gick genom korridoren och tittade ut genom fönstret och såg den låga novembersolen som lyste fantastiskt genom pelargången. Det bildades långa skuggor över hela borggården. En ensam man kom gåendes där nere. Det blev en ögonblicksbild som togs genom det munblåsta fönsterglaset.

När och hur började du med fotografering?

Jag köpte min första kamera - en Nikon FE - 1979. Det var på den tiden jag mest fotograferade semesterbilder om somrarna. Det var diabilder på den tiden.

Kommer du ihåg ditt första fotografi?

Jag fick låna min pappas Kodak instamatic 1971 då jag var på ett sommarläger. Det blev mest bilder på kompisarna.

Vilka motiv och teman förekommer mest i dina fotografier?

Att fånga ögonblicksbilder där ljuset och/eller motivet känns rätt är något som jag tycker mycket om. Jag tycker också om att fotografera människor.

Vilken typ av kamerautrustning använder du?

Det är olika. När jag fotograferar macro eller landskap så använder jag min gamla Nikon D700. Ibland kan det hända att jag dammar av min gamla Rolleiflex.

Är fotografering ett fritidsintresse eller även ditt arbete?

På arbetstid jobbar jag med Donationsstiftelser på Finansavdelningen i Stockholms stadshus. Fotograferingen är fritidsintresse - att fotografera och sedan krypa upp i soffan med laptopen i knät och redigera bilder, det är avkoppling för mig.

Berätta om ditt bästa fotominne.

Det var på safari i Krügerparken Sydafrika, där jag fick möjlighet att fotografera alla "The Big Five". Det var en otrolig foto- och naturupplevelse!

Vad hoppas du att den här fina utmärkelsen kan ge dig i framtiden?

Svårt att säga. Men den fina vinsten - Nikon Z6, som jag är så glad över, kommer jag använda mycket i kommande fotoprojekt.