Nikon Imaging | Sverige | Europa

Med fokus på matsvinnet

Publicerad 3 december 2018

Sammanfattning

Varje år slänger vi bort mat för totalt flera miljarder euro. Ungefär hälften av matsvinnet består av mat som slängs i våra hem. Matfotografen Silvia Bifaro och den miljömedvetna matentusiasten ClerkenwellBoy träffades för att uppmärksamma det här globala problemet genom fotografering. De gjorde projektet #Lensonlife tillsammans där de utmanade varandra att använda vardagliga ingredienser på ett nytt sätt och inspirera andra att se på mat med ett annat fokus.


#Lensonlife

De foton som engagerar mest är de som berättar en historia - de tar oss med på nya resor och låter oss utforska nya vägar. #Lensonlife är ett projekt som sammanför olika världar genom att hylla unika perspektiv.

Den här gången har vi följt med Silvia och ClerkenwellBoy som har skapat de mest fantastiska maträtter med helt vanliga ingredienser, vilket visar att resterna som du har liggande i ditt kylskåp fortfarande kan användas. De träffades i Silvias hemmastudio i London och lagade fem rätter, diskuterade matsvinnet och pratade om hur #Lensonlife inspirerat dem att gå ett steg längre än till de vackra bilderna.

© Silvia Bifaro

Inspirera andra att tänka efter lite mer när det gäller mat

"Eftersom mat finns så lätt tillgänglig och inte kostar så mycket är det lätt att tänka att det inte gör så mycket om en del går till spillo" förklarar ClerkenwellBoy. "Om den inte ser bra ut så köper vi den inte. Om den inte smakar bra så slänger vi den bara. Många av oss köper mer mat än vi äter upp och därmed blir det lätt så att plastlådorna med rester hamnar längst bak i kylskåpet och glöms bort tills det är dags att slänga bort den förstörda maten."

"Silvia och jag tog på oss utmaningen att använda vardagsingredienser för att minska matsvinnet i Nikons projekt #Lensonlife, ett initiativ som förenar olika perspektiv på sociala frågor som till exempel matsvinnet. Det är fantastiskt att se vad som går att åstadkomma när man sammanför olika synvinklar på de ämnen som berör oss mest. Alla har sitt eget perspektiv på viktiga ämnen som till exempel matsvinn. Det är när man blandar dem som man får underbara och intressanta resultat. Genom att förena matfotografering med en fråga som ligger mig varmt om hjärtat kan jag förhoppningsvis inspirera människor att skapa förändring. Att jag har arbetat ihop med Silvia som har en egen unik stil i sina fotografier, har gjort att vi har kunnat skapa vackra bilder som inspirerat människor att tänka mera kring hur de kan använda ingredienserna innan de blir dåliga."

© Silvia Bifaro

Silvia utvecklar "Det sätt som vi uppfostrades på, den kultur vi växte upp i, vilket förhållande vi hade till våra föräldrar och syskon och vilken typ av musik, böcker och filmer vi har omgetts med - allt påverkar våra uppfattningar om saker och ting. Ibland förändras våra uppfattningar genom de människor vi möter; i det här fallet inspirerade ClerkenwellBoy mig att tänka efter mer när det gäller mat."

"Tidigare tänkte jag aldrig på att de matrester som ligger och blir förstörda längst bak i kylskåpet indirekt har en stor påverkan på miljön och klimatet. När man slänger bort en halv lasagne, har också hälften av alla de utsläpp som uppstått när maten producerats, processats, paketerats, transporterats, lagrats och tillagats också skett helt i onödan. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för att stoppa den globala uppvärmningen."

"I projektet #Lensonlife har ClerkenwellBoy och jag därför skapat recept där all mat går åt och en lista med tips som förhoppningsvis kan inspirera fler att minska sitt matsvinn och sina koldioxidutsläpp."

© Silvia Bifaro

Utrustningen som användes

I det här projektet tog Silvia bilderna med en Nikon D850 och objektivet AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G.

"Att fånga ingrediensernas skönhet och presentationen av rätterna blir så enkelt med D850 och den lutningsbara pekskärmen - till och med när jag höll kameran högt över huvudet och bara tryckte lätt! Genom LCD-pekskärmen kunde jag se exakt hur bilden skulle bli och kunde fånga den genom att bara välja fokuspunkt med fingret. Som en dröm för någon som alltid drömt om att fotografera på fri hand. Jag älskar också att använda 50mm-objektivet tillsammans med den här kameran. Det är ett perfekt objektiv för min hemmastudio, särskilt om solen går i moln."

© Silvia Bifaro