Nikon Imaging | Sverige | Europa

Fånga stadslivet på ett konstnärligt sätt"Titta uppåt, titta nedåt. Var oerhört observant. Tålamod kan sannerligen löna sig."


Temat för oktober månads #mynikonmoment är gatufotografering. Jurymedlemmen Ben Moore, som är en brittisk fotograf och också en Nikon Talent-fotograf, säger att han ibland har ägnat åtta timmar under en dag åt att gå omkring och ta bilder men att han då upplevde det som att han lärde sig under tiden så allt promenerande bekom honom inte.


När och hur upptäckte du ditt intresse för fotografering?

Jag upptäckte fotografering för omkring tio år sedan. Jag var en riktig prylnörd, och en digital spegelreflexkamera var den enda teknikpryl jag inte ägde. Jag bestämde mig för att ta steget och köpa en. Jag köpte min första digitala spegelreflexkamera, en Nikon D3000. Jag var så glad över att ha en kamera med utbytbara objektiv, och kände mig som ett proffs. Dessutom blev mina foton så mycket bättre nu. Då hade jag ingen aning om vilken väg jag hade gett mig in på, och att jag hade så mycket kvar att lära mig.Vilken var din första tanke när vi frågade om du ville bli ambassadör för #mynikonmoment?

Det kändes bra att bli uppmärksammad som ett proffs inom den genren (gatufoto). Att uppmärksammas som en professionell fotograf är en stor utmaning, så det var en fin komplimang.


Temat för denna tävling är gatufotografering, hur kom det sig att du började med detta område inom foto?

Uppriktigt sagt så började det med att jag gick omkring i London medan jag sökte fototillfällen varhelst jag kunde. Ibland kunde jag gå omkring åtta timmar per dag med kameran samtidigt som jag tog bilder. Jag upplevde det som att jag lärde mig under tiden så allt promenerande bekom mig inte, och för det mesta kom jag hem med massor av bra bilder, eller ibland bara en enda. Trots att det kanske bara blev en enda bra bild kändes det värt besväret.Vad kommer du att titta efter när du ska välja ut vinnarbilden för gatufototävlingen #mynikonmoment?

Jag kommer att försöka tänka på vad fotografen försökte fånga när han eller hon tog bilden. Jag kommer också att titta på det rent tekniska, såsom fokus, exponering, skärpedjup och liknande. Jag kommer också att titta på hur fotot får mig att känna, hur fotot har blivit färgbalanserat och redigerat, och slutligen dess wow-faktor.


Vad är viktigt att tänka på när man ägnar sig åt gatufotografering?

Jag försöker alltid att ha kamerainställningarna redo för att kunna fånga ett visst sceneri om jag uppfattar att tillfället uppenbarar sig. Var ständigt uppmärksam, titta uppåt, titta nedåt. Var oerhört observant. Tålamod kan sannerligen löna sig.Vilka prylar tar du med dig när du ger dig ut och fotograferar?

Jag brukar ta med mig mitt 14-24mm 2.8-objektiv eftersom jag tycker om att få med omgivningen kring mina motiv för att få dem att arbeta tillsammans. Det faktum att Nikon Z7:s hus inte väger så mycket underlättar när det blir många, långa timmar ute på stan.


Vad är det viktigaste som du har lärt dig under din karriär som fotograf?

Först och främst behöver man anstränga sig för att komma över sin inneboende latmask och börja lägga manken till. Vem som helst kan göra ett hyfsat bra jobb, men om du lägger ner extra kraft och möda brukar det ge resultat. Nätverkande och samtal med människor kan ge dig världens bästa jobb. Så prata med alla! Arbeta hårt och tro på dig själv och din begåvning, för om du inte tror på den, hur ska du då kunna förvänta dig att andra ska tro på den.


Har du fler råd till tävlingsdeltagarna i denna omgång?

Originalitet är nyckeln till framgång.