Nikon Imaging | Sverige | Europa

#nikoncold vinnare

Boel Engkvist

Stian Klos motivering - vinnare - #nikoncold

Jag fångades av känslan av ödslighet. Fotografen har utnyttjat de fria ytorna och det är som att du kan känna kylan och äventyrslustan. Bildberättande när det är som bäst och detta skulle lätt kunna vara en reklambild för Fjällräven eller något annat märke inom friluftsliv. Det skickades in massor av bra bilder till den här tävlingen, men den här bilden var den som fastnade hos mig. Kompositionen kan verka "enkel" men det är faktiskt bland det svåraste man kan ge sig på eftersom det inte finns något utrymme för fel. Bravo!

Var kommer du ifrån?

Jag heter Boel Engkvist och jag kommer från Avesta. Just nu bor jag i Falun.

Hur känns det att ditt bidrag vunnit #mynikonmoment?

Det känns fantastiskt att min bild vunnit #mynikonmoment. Jag är så hedrad och stolt och hade aldrig trott att jag skulle vinna, och att vinna en Nikon-tävling - det är ju bara WOW!

Var och när är den här bilden tagen?

Den togs i mars 2018 i nationalparken Fulufjället i Dalarna.

Vilken är historien bakom din bild?

Förra vintern var den bästa vinter jag upplevt i hela mitt liv och det var också den bästa sedan 1982 i Dalarna. Under den här vintern fick jag prova på flera olika vinteraktiviteter för första gången, däribland att gå med snöskor. I mars samma år gick jag och några vänner på en tur med snöskor i den vackra nationalparken Fulufjället. Att ta sig fram på snöskor är ett långsamt och fantastiskt sätt att uppleva naturen. Vi var helt och hållet omgivna av den vita snön så långt ögat kunde nå och vi hänfördes av den sterila naturen. Det blåste ganska mycket och vi var helt ensamma, men vi kände oss inte ensamma alls. Vi var bara lyckliga och ödmjuka inför det fantastiska landskapet.

Hur kom det sig att du började med fotografering?

När jag var omkring 20 år fick jag en analog kamera av mina föräldrar så jag började ta en del bilder med den, men intresset var inte så seriöst då. När jag var runt 33 bodde jag i Göteborg men i stan kände jag mig inte hemma alls eftersom jag ville vara nära naturen. Därför började jag vara mer och mer ute i skogen, som blev något av en oas för mig. Vid samma tid blev jag aktiv på Instagram och att vara kreativ där gjorde att jag längtade ännu mer efter en annan, lugnare plats uppe i norr. Jag fick också inspiration av Jonna Jinton (@jonnajinton på Instagram). Hon är fotograf, bloggare, artist och konstnär och flyttade från Göteborg upp till Grundtjärn i norra Sverige. Hennes fantastiska bilder fick mig att inse att jag behövde flytta, och så gjorde jag det. Hennes arbete fick mig också att förstå att jag verkligen ville uttrycka mig genom att fotografera och genom mitt skrivande så nu använder jag kameran nästan varje dag.

Vilka motiv och teman fotograferar du helst?

Jag lever för naturen, äventyren och friluftslivet så det är också då som jag gillar att ta bilder. Jag fascineras av förhållandet mellan människan och naturen, så ofta tar jag bilder på mig själv eller har någon annan person framför kameran. Jag gillar också folklore och sagor och ibland tar jag bilder utifrån det intresset. Mina bilder visar jag upp på mitt instagramkonto, @boelengkvist.

Vilken typ av kamerautrustning använder du?

Just nu använder jag använder en Nikon D-5500 och en Nikon DX VR 18-140 mm.

Är fotografering din hobby eller är detta ditt arbete också?

Fotograferandet är en hobby för mig, men i framtiden skulle jag vilja starta ett litet fotoföretag. Jag sålde min första bild för en månad sedan till ett stort turistföretag, och det fick mig att inse att det faktiskt går att göra något mer med mitt stora intresse.

Berätta om ditt bästa fotominne!

Mitt bästa fotominne var när jag vandrade med några vänner i Rapadalen i Sareks fantastiska nationalpark längst upp i norra Sverige. Det var höst och en del träd hade fortfarande röda, orange och guldgula löv kvar. Vi vandrade upp till en fjälltopp som heter Skierfe och utsikten därifrån var hänförande med träden, de snöiga fjällen och det vida öppna landskapet runt om oss. Jag fick tårar i ögonen och samtidigt kände jag mig som drottning över världen. Jag gick en bit bort och vände mig sedan om och såg en man som stod på samma plats där jag hade stått innan. Det var lite molnigt men plötsligt tittade solljuset fram och sken på mannen så jag tog några bilder av honom och omgivningarna. Varje gång jag tittar på den bilden så kommer jag tillbaka till en av mina favoritplatser i livet och det är fantastiskt!