Nikon Imaging | Sverige | Europa

Vinnare av Shot of the Year:Jonas Beyer

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Danmark, från en stad som heter Holbæk.

Hur kändes det att vinna Årets bild i Danmark?

Jag blev väldigt tacksam, det är alltid fantastiskt att se att det arbete jag gör uppskattas.

Vad tyckte du om att jobba med den nya Z 7?

Tyvärr jobbade jag med Z 7 under den mörka säsongen på Grönland så jag fick inte tillfälle att använda kameran så som jag hade hoppats, men det har varit roligt att få prova ett annat system och en helt ny kamera. Den fungerade väldigt bra med nästan inget ljus alls!

När och var är de här bilderna tagna?

De är tagna på nordvästra Grönland.

Vilka är historierna bakom dina bilder?

Jag ville prova olika fotograferingssituationer. Den med helikopterpiloterna var för att testa kameran som actionkamera med nästan inget ljus alls tillgängligt. Räven som letar efter mat runt basen i den arktiska natten var för att ta med kameran som "turistkamera" på en kort tur.

Hur kom det sig att du började med fotografering?

Jag flyttade till Grönland 2012 och där kunde jag kombinera mitt intresse för foto och min kärlek till djuren. Jag upptäckte att det var underbart att vara i det kalla klimatet och utforska djuren i sin naturliga miljö. Bilderna och historierna från de här mötena är så unika att jag ville fortsätta att göra detta och startade min egen webbplats för att dela fotona.

Vilka motiv och teman fotograferar du helst?

Djur och natur.

Vilken typ av kamerautrustning använder du?

Jag använder mestadels zoomobjektiv men jag har alltid med mig ett vidvinkelobjektiv för att ta bilder av landskapen och naturen där dessa djur lever.

Är fotografering ett fritidsintresse eller är detta ditt arbete också?

Det är ett deltidsjobb.

Berätta om ditt bästa fotominne!

Jag har massor av minnen men ett av de bästa är när jag låg i det kalla vattnet i Norge, omgiven av en flock späckhuggare och skyddade ett stim med tusentals strömmingar. Att ligga på ytan med strömmingarna som en liten boll under mig och med 10-12 späckhuggade som simmade runt mig, alldeles intill mig, var en ganska fantastisk, överväldigande och nervkittlande upplevelse.


Natur

beskrivning av Jonas Beyer: Månen är en viktig ljuskälla i det arktiska mörkret. Det är mörkt i tre månader i sträck varje år. Man kan dock se förvånansvärt bra när månen är uppe och lyser upp det snötäckta landskapet!

feedback från Roger Brendhagen: En lite annorlunda version - komposition av en bild på en fullmåne. Molnlagret ger månen ett lite mer mystiskt utseende - och den blå timmen ger en fin dynamik till motivet. Det verkar som att fotografen har lagt till lite "kornighet" i slutredigeringen - vilket ger bilden ett råare uttryck. Högspänningsmasten i den vänstra sidan av bilden kan uppfattas som ett störande element - men ger också motivet balans i relation till månen.


Valfritt tema

beskrivning av Jonas Beyer: En arktisk räv på jakt efter mat på den amerikanska basen. Rävarna i området gillar att samla på sig lite rester här och där.

feedback från Robin Levin: En påkommen tjuv, skamsen och med en något ångerfull blick. Vildmarken är tuff och bara de starkaste överlever, ett fint exemplar av en arktisk räv. När man fotograferar vilda djur är det förstås ofta många timmar av förberedelser och väntan som krävs för att få till den perfekta bilden i djurets "rätta" miljö. Men ibland så blir det som här när djuren tar sig in i vår miljö och det bara är en tillfällighet att man har med sig en kamera. Djur i urban miljö kan bli hur häftigt som helst och även i denna avskalade karga militärbas gör sig räven bra på bild.


Porträtt

beskrivning av Jonas Beyer: Två helikopterpiloter som just har landat efter en flygning till Qaanaaq på norra Grönland och går igenom de sista säkerhetsprocedurerna innan helikoptern ska ställas in i garaget över helgen.

feedback från Therese Asplund: Väldigt bra jobbat med de förutsättningar som getts, det vill säga nästan inget ljus alls. Komposition och färger är jättebra och du har verkligen lyckats fånga den förväntansfulla stämningen i cockpit. Svårt att säga något om bildkvaliteten. Med ett ISO på över 25000 blir bilden väldigt brusig. Jag förstår verkligen svårigheten att sätta skärpan på rätt ställe med en bländare på 1,8 och en så mörk miljö men jag hade gärna sett att den låg på ansiktet istället för på hjälmen. Om du bara fått lite mera ljus att jobba med så hade bilden varit fantastisk. Bra jobbat!