Nikon Imaging | Sverige | Europa

Vinnare av Shot of the Year:Lisa Love Bäckman

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Skellefteå, en stad utmed Norrlandskusten i Sverige.

Hur kändes det att vinna Årets bild i Sverige?

Jag blev glatt överraskad!

Vad tyckte du om att jobba med den nya Z 7?

Den motsvarade mina förväntningar och ger en fantastisk bildkvalitet. Jag uppskattar att den är så lätt, att den är tyst och snabb. Jag gillar också kamerahusets form, den ligger skönt i handen och designen känns ergonomisk och gör det lätt att hantera både knappar och menyer. Under min testvecka var det väldigt kallt ute, men det verkade inte påverka batterierna så väldigt mycket.

När och var är de här bilderna tagna?

Jag har tagit alla bilderna i närheten av min hemstad under två dagar av testperioden.

Vilka är historierna bakom dina bilder?

Jag gick ut under "gyllene timmen" för att ta bilder till tävlingen, det var 25 minusgrader ute så jag var tvungen att arbeta snabbt. Min plan var att gå ut och fota på tre olika platser mellan 14:30 och 16:00. Jag lyckades med detta också, och två av bilderna kommer från det tillfället. Den tredje bilden tog jag en annan dag, men den är också tagen utomhus och blommorna är fastfrusna på glasrutan framför mig.

Hur kom det sig att du började med fotografering?

Ända sedan jag var barn har jag gillat att utforska olika sätt att skapa och fotografering har alltid legat där i periferin. Runt 2014 slog jag in på den fotobana som jag följer just nu.

Vilka motiv och teman fotograferar du helst?

Jag tar många självporträtt, porträtt som berättar en historia och drömlika bilder.

Vilken typ av kamerautrustning använder du?

Jag använder en spegellös fullformatskamera och för det mesta blir det att jag använder ett 50 mm f/1.4 men jag arbetar med andra objektiv också, beroende på vilket resultat jag är ute efter.

Är fotografering ett fritidsintresse eller är detta ditt arbete också?

Just nu är fotografering mitt jobb.

Berätta om ditt bästa fotominne!

Jag har några roliga och några spännande minnen. I allmänhet är den allra bästa känslan när man kommer in i ett "flow" och glömmer bort tid och rum och man ser fram emot att komma hem och få börja redigera.


Natur

beskrivning av Lisa Love Bäckman: Åkte ut på tur i friska minus 28 grader för att fota bilder till tävlingens delmoment och jag valde att åka ut mellan kl.14-16 då det är "golden hour" denna tid på året. Jag fastnade för den här bilden då jag tycker om de många lager som landskapet har och denna vy får mig att känna ödmjukhet inför naturen.

feedback från Roger Brendhagen: Dova, vackra pastellfärger lyfter vilket landskap som helst - även ett kulturlandskap. Ett motiv utan förgrund brukar bli tråkigt. Därför gillade jag att hon använde något så enkelt som en snöhög som förgrund. Den mjuka enkelheten ger motivet en fin inramning. Skogsbrynen i tre nivåer ger motivet ett fint djup och ger det där lilla extra!


Valfritt tema

beskrivning av Lisa Love Bäckman: Ett iscensatt porträtt i miljö där jag klädde modellen i vintriga vintagekläder för att promenera genom Skellefteås Bonnsta just när solen börjat sänka sig och kylan bet redigt i kinderna. Jag valde utstyrseln och lyktan för att matcha den omgivande miljön och väderförhållandena. Instruerade personen att försöka ge ett avslappnat och relativt mjukt uttryck trots den påträngande kylan, som om han var framme vid sin boning för att ta sig i värmen.

feedback från Robin Levin: En bild som ger en ett förtroende för karaktären, en erfaren varm och kunnig guide som tar dig igenom vildmarken och in i värmen. Vackert komponerat med både kyla och värme i samma bild. Skärpan i ögonen trots snöfallet och solen på taken, snyggt! Ett klassiskt motiv som man känner igen, men med en twist.


Porträtt

beskrivning av Lisa Love Bäckman: Självporträttet är fotat med SnapBridge-appen som fjärrkontroll. Jag förberedde en stund innan genom att frysa fast vissnande blomblad på en glasskiva. Jobbade med mitt ansiktsuttryck och blicken för att skapa närvaro och valde att göra bilden i gråskala för ett lite mer avskalat och enkelt uttryck.

feedback från Therese Asplund: Helt fantastisk bild och jag älskar den! Jag önskar att jag hade tagit den! Den perfekta blandningen av fotokonst och porträtt. Supervacker och tillräckligt allmängiltig för att passa som konst hemma hos vem som helst men ändå med ett fint uttryck som väcker nyfikenheten om vem personen på bilden är och vad som är hennes historia vilket är precis vad man önskar av ett riktigt bra porträtt. Jättefin och balanserad komposition och jag gillar verkligen att du väljer att ha den i gråskala. Det lugnar ner bilder och ger mer utrymme åt det fina uttrycket. Riktigt bra jobbat!